Jak ochránit české zájmy v EU – legislativa

Téměř 60% zákonů jde do členských států EU z úrovně EU a my je jen přejímáme, nebo si je můžeme jen do určité míry upřesnit, ale většinou není velký prostor je nějak zásadně měnit. Zákony z úrovně EU ovlivňují každého z nás.

Tedy němečtí, francouzští atd. poslanci i úředníci významně ovlivňují zásadně naše životy.

Typy zákonů/legislativy EU uvádíme zde.

1. Na radě EU – zástupce české vlády

Většina legislativy probíhá schválením přes radu EU, jak popisujeme třeba zde. Hlavním způsobem jak, hájit naše zájmy je primárně česká vláda. Prostě musí bránit špatným zákonům EU, aby prošly.

Jednomyslná hlasování – právo veta

Některé zákony EU vyžadují jednomyslnost. Toto je základní ochrana malých zemí a nikdy se toho nesmíme vzdát, protože pak už bychom toto nikdy nezískali zpět.

Zde se dají zástupcem české vlády vetovat nesmysly nebo zákony, které jsou v rozporu s našimi zájmy.

Hlasování kvalifikovanou většinou

Od Lisabonské smlouvy se hlasuje na radě EU ve většině případů tzv. kvalifikovanou většinou. Při tomto hlasování je třeba vyjednávat v pokud zákon neodráží naše zájmy, tak hledat „blokační menšinu“.

2. V českém parlamentu

Kromě ryze českých zákonů může náš parlament hájit naše zájmy tím, že při schvalování směrnic EU vytvořit zákon takový, který co nejméně naše zájmy poškozuje a přitom je někde až na hraně dané směrnice EU. Typy legislativy vysvětlujeme v tomto článku..

3. V Europarlamentu se moc hájit nedají

V europarlamentu se dají naše zájmy hájit jen obtížně, moc to vlastně ani nejde. Máme totiž 20 poslanců ze 700 a váhu mají hlavně velké státy (Německo 100, Francie 79 poslanců atd.). A to ani tak nehlasují jednotně, TOP09 i Piráti hlasují pro zelená šílenství. V realitě jsou naše zájmy většinou ignorovány, speciálně to bylo v uplynulém volebním období, kde europarlament byl šíleně zelený, socialistický, progresivní.

Trochu hájit zájmy jde, proto přijďte volit.

Ale jen málo.

V případě vyrovnaných hlasování můžeme být jazýčkem na vahách. Prakticky jsme v minulém období nezaznamenali tak těsné hlasování, aby třeba 12 poslanců něco znamenalo (nepočítáme s tím , že třeba Piráti či TOP09 budou hájit zájmy ČR, proto nemluvíme o čísle 20).

V příštím volebním období to bude snad o něco lepší, ale nelze počítat, že náš vliv bude zásadní, zásadní bude zastoupení velkých států.

4. V Evropské Komisi to nejde vůbec

Náš zástupce v Evropské komisi nesmí hájit naše zájmy, z podstaty zákonů EU. Ale nemusel by český komisař tak ostře jít proti našim zájmům, to by určitě šlo. Paní Jourová hájí ale přesný opak.