Zachování České koruny

Zachování CZK je naším bytostným zájmem. Argumenty uvádíme níže.

1. Možnost řídit si vlastní měnovou politiku

Nástroje jako úroková míra je třeba mít na národní úrovni. Skvěle se to ukázalo, při vysoké inflaci z let 2022-2024, kdy jsme mohli stanovit vlastní míru sazeb na úrovni ČNB, která byla kolem 7% , zatímco na úrovni Evropské Centrální Banky cca 4%, tím bychom měli mnohem vyšší inflaci.

2. Od EURA se v podstatě nedá odejít

Je to velmi důležitý argument, u mnoha zemí, třeba Řecko, Itálie, se ukázalo , že EURO pro ně tak výhodné není, ale přejít zpět je skoro nemožné, jednak by Brusel extrémně tlačil proti, a trhy by to velmi negativně ovlivnilo. EURO posiluje politickou moc Bruselu

3. EURO posiluje politickou moc Bruselu, CZK posiluje národní suverenitu

V čele ECB stojí politik, resp politička, ne ekonom/ka, aktuálně Lagardeová. Přes ní jsou lobbystické tlaky velkých zemí, aby sloužila jejich zájmům, nějaké malé je opravdu nezajímají.

4. V EURech lze už provádět spoustu operací i dnes

Můžete v nich vést účetnictví, vyplácet mzdy, atd, k tomu nepotřebujete EURO jako národní měnu.

5. Dohled nad klíčovými firmami – bankami a pojišťovnami

Tento dohled vykonává nyní ČNB. Tyto firmy už nyní leží hlavně v zahraničních rukách. Už nyní dochází k velkým únikům prostředků do zahraničí přes tzv. vnitropodnikové tranfery, což je zjednodušeně obejití zákona přes nákupy extrémně (řádově) předražených služeb mateřské společnosti, a tím nejdou zisky ke zdanění v ČR, ale v zahraničí. Odhad je 300 mld ročně. S dohledem ECB by se toto nepochybně zvýšilo. Pánové z Frankfurtu by zjevně „kopali“ za centrály, ne za zdejší firmy

6. EURO je nevýhodné pro spoustu států s odlišnou strukturou ekonomiky

Třeba Itálie, tam HDP už 20 let v podstatě neroste.

1. Snazší cestování

To je dnes s kartami, multiměnovými účty a automatickými konverzemi argument k ničemu. Prostě vezmete kartu a jedete. Výhoda minimální, skoro žádná.

2. Měnové konverze, pojištění kurzového rizika

Jediný snad trochu relevantní argument, ale kurz EURO-CZK má v posledních 5 letech minimální odchylky, cca 4%.

3. Argumenty generála Pavla

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuze o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ uvedl prezident.

Tak toto opravdu nejsou žádné argumenty. Je to vypadá jako zadání, které má plnit.

4. Spolurozhodování o EURu

To je směšný argument, vzhledem k naší velikosti, Německo s Francií třeba potřebují snížit úrokovou míru a my naopak, jak to asi dopadne. To je k ničemu. To je ryze sluníčkářský naivní a demagogický argument.

5. Výběrový klub

To už zase není pravda. Eurozóna už Česku není elitním klubem. Nedávno se zhoršil rating Francie, Estonska, Lotyšska i Litvy, kteréžto země všechny platí eurem, zatímco český rating se stále zlepšuje.

Zdroje: